Regelmatig zit ik in een kamertje met een vervolgde christen of een geheime medewerker van Open Doors en denk ik: wat zou ik graag willen dat anderen hier nu bij konden zijn. Dan hoeven ze het verhaal niet via mij te horen, maar rechtstreeks.
Als je eens zou willen meemaken hoe zo’n interview met een vervolgde christen eraan toegaat, bekijk dan onderstaande video die ik begin dit jaar maakte in India. Ik schreef al eerder over Kusum en dit verhaal met haar komt telkens terug in mijn gedachten.
Vooral nu het – als ik dit schrijf – bijna exact een jaar geleden is dat zij haar jongste zoon verloor door een ziekte. Hierover vertelt ze in het begin van de video.
Deze video is uniek, nauwelijks bewerkt. Ook heb ik Kusum niet ondertiteld, maar de vertaler en mezelf wel. Op die manier ervaar je wat ik ervaar tijdens het interview. Je ziet haar gezicht en je hoort de emotie in haar stem, maar de betekenis van de woorden volgt later.
Dit is geen video die wij normaliter zo vrij geven bij Open Doors. Niet omdat wat er verteld wordt nu zo geheim is, maar ‘omdat mensen geen video’s willen zien die langer zijn dan een of twee minuten’. Voor onderstaand interview moet je even de tijd nemen. Het duurt net geen elf minuten. Wil je niet alles zien, spoel dan vooruit naar welk stuk je wilt zien. Dit is de indeling:
- 0-1.30 minuut: Kusum vertelt dat ze ooit haar zoon weer zal zien.
- 1.30-2.50 minuten: Ze vertelt over alledaagse vervolging die ze ondergaat.
- 2.50-3.30 minuten: Ze legt uit waarom hindoes haar vervolgen.
- 3.30-5.30 minuten: Ze beschrijft de dag waarop haar zoontje overleed.
- 5.30-8.20 minuten: Ze vertelt hoe haar schoonvader haar bedreigde met een bijl na de begrafenis.
- 8.20-9.10 minuten: Ze vertelt dat met gebed alles mogelijk is.
- 9.10-10.00 minuten: Ik vraag haar of ze teleurgesteld is in God.
- 10.00-10.30 minuten: Een persoonlijk dankwoord van Kusum aan een ieder die voor haar bidt.
Lees hier het volledige verhaal van Kusum
Lees hier waarom mijn ontmoeting met Kusum zo’n grote schok was
Laat hieronder gerust een reactie achter. Wat blijft jou bij van dit interview?