Jan Vermeer

Verhalen die de ziel raken

  • Blog
  • Boekwinkel
  • Boek extra’s
  • Contact
You are here: Home / Bijbel / Waarom is regelmatig in de Bijbel lezen zo moeilijk?

Waarom is regelmatig in de Bijbel lezen zo moeilijk?

september 11, 2017 by Jan Vermeer

Dit raakte een gevoelige snaar. Afgelopen week publiceerde ik een korte blog post over het feit dat 1 op de 6 volwassenen Nederlanders nog uit de Bijbel leest. Ik hield een korte enquête en kreeg meer dan vijfhonderd reacties in amper anderhalve dag tijd. Waarom neemt bijbellezen af, ook onder christenen?

Mijn ‘onderzoekje’ is niet wetenschappelijk opgezet en je kunt er dus geen harde conclusies aan verbinden. Maar het is wel erg interessant om te zien wat mijn lezers en hun vrienden en kennissen denken over de oorzaken van de neerwaartse trend. Het geeft toch een indicatie.

Maar eerst dit…

Voor ik daar iets over ga zeggen, eerst dit: ik heb zelf erg veel passie voor Gods Woord, maar ook ik heb een periode gehad waarin ik niet in de Bijbel las. Maar ik miste het. Ik had het nodig om dagelijks ‘God te zoeken’ en mijn relatie met hem nieuw leven in te blazen. Hij had mij niet losgelaten, maar ik dreigde Hem wel los te laten.

Ik wist de knop om te zetten en weer dagelijks in de Bijbel te lezen. De afgelopen maanden heb ik gewerkt aan een oplossing voor mensen die (weer) regelmatig tijd met God willen doorbrengen. Daarover vertel ik morgen meer.

Resultaten enquête

Wat zijn volgens de mensen die mijn enquête invulden de belangrijkste redenen om niet meer in de Bijbel te lezen?

Er kwam een heel scala aan reacties voorbij. Motivatie, gebrek aan discipline, geen goede relatie met God en meer op jezelf dan op God gericht zijn, werden vaak genoemd. Ook is het een probleem dat je de Bijbel ‘alleen’ moet lezen. In veel gezinnen wordt de Bijbel niet meer aan tafel gelezen en niemand die je uitlegt hoe je de Bijbel moet lezen.

Een heel lastig probleem is als mensen de Bijbel simpelweg niet meer relevant vinden. ‘Hoe kunnen ze een boek lezen dat niet gaat over de dag van vandaag?’ (Ik geloof dat de Bijbel zeer relevant is, maar het merendeel van de Nederlanders overduidelijk niet. Ik heb geen cijfers over België, maar de kerk is daar relatief klein.)

Uiteraard wordt geestelijke strijd ook als een oorzaak genoemd. Satan probeert ons er op allerlei manieren van te weerhouden de Bijbel nog te lezen en misschien is wat hierna komt wel zijn ‘meestertruc’.

Want met afstand herkennen we dat drukte, geen tijd hebben en afgeleid worden door andere zaken (werk, hobby’s, sport, social media, tv en ander entertainment) tussen ons en de Bijbel instaan.

Liever positief?

Sommige mensen hebben liever dat ik het positief bekijk. Nog steeds leest 1 op de 6 Nederlanders tenminste een paar keer per jaar in de bijbel. Een derde van de christenen doet dat wekelijks of dagelijks. Daar kun je heel positief over zijn. En dat bedoel ik absoluut niet sarcastisch. Ik ben heel blij dat zo’n 33 procent van alle christenen nog elke week de Bijbel open doet.

Maar ik hoop op meer. Ik hoop dat we de neerwaartse spiraal (twintig jaar geleden lazen twee keer zoveel christenen nog wekelijks in de Bijbel) kunnen ombuigen. Als we de Bijbel nog relevant vinden, laten we dan de lat hoger leggen dan de realiteit van vandaag.

De gevolgen

Want de gevolgen van niet in de bijbel lezen kunnen groot zijn, volgens de deelnemers aan de enquête. ‘Je raakt je leidraad voor het leven kwijt’, schreef iemand. ‘Je leert God minder God kennen.’ ‘Je ervaart Jezus’ liefde voor jou niet.’ Deze reacties geven het gemiddelde sentiment weer van wat mensen invulden.

Ik wil niet te lang stilstaan bij de gevolgen van weinig tot niet bijbellezen, want je wordt er niet vrolijk van. Doordat ik christelijke boeken schrijf waarin de Bijbel een belangrijke rol speelt, is het natuurlijk niet gek dat mijn lezers Gods Woord belangrijk vinden.

Net als ik hopen ze op een oplossing. Laten we het daar dan maar eens over hebben.

Waar je wel en niets aan kunt doen

Er zijn dingen waar we niets aan kunnen doen. We kunnen niet Facebook op zwart zetten elke avond tussen acht en negen en alleen de mededeling tonen dat mensen beter in de Bijbel kunnen lezen. Dus afleiding blijft er. O

Veel mensen schreven dat als we maar ‘aanstekelijk genoeg zijn’ de Bijbel weer relevant wordt voor ons. Soms is dat ook zo. Iemand vertelde dat hij/zij in Zuid-Korea in een kerk mensen tegenkwam die pas op oudere leeftijd tot geloof waren gekomen en vertelden dat je de Bijbel hard nodig hebt als je wilt groeien in geloof. Nu wil deze persoon regelmatig in de Bijbel lezen.

Dat is geweldig bemoedigend. Zo werkt God door ons heen. Echter, op grote schaal de Bijbel relevant maken voor de Nederlandse of Belgische samenleving is een nobel streven, maar erg moeilijk te realiseren.

(Natuurlijk moeten we hier wel voor bidden. Wanneer heb ik voor het laatst gebeden dat meer mensen in de Bijbel gaan lezen? Eh…)

Het is volgens mij nuttiger het persoonlijk te maken. Heb jij het gevoel dat je voldoende in de Bijbel leest? En ik zeg dit niet om je een schuldgevoel aan te praten! Absoluut niet. We voeren een open gesprek. Vorig jaar lukte het me bijvoorbeeld niet om de Bijbel open te doen. Ik gaf omstandigheden de schuld. Aan het eind van het jaar besefte ik dat het roer om moest, want… ik was de connectie met God echt wel wat aan het kwijtraken.

De obstakels

Wat maakt het lezen in de bijbel nu zo moeilijk? Als ik naar de resultaten van de enquête en naar mijn eigen ervaring kijk, is die vraag niet zo moeilijk te beantwoorden. Ik richt me dan alleen op die zaken waar ik invloed op heb.

    1. De Bijbel is te moeilijk. Ik begrijp het niet en het doet me niets.

Moslims wordt geleerd dat de Bijbel is vervalst, omdat er zoveel vertalingen van in omloop zijn. Ze beseffen niet dat dit juist een zegen is. Ja, de Bijbel is een oud boek. Het meest recente hoofdstuk is bijna tweeduizend jaar oud. Maar er zijn voldoende vertalingen die de Bijbel toegankelijk maken.

Mijn allereerste Bijbel (die ik zelf kocht), was Het Leven. Een makkelijk leesbare, hervertelling (geen echte vertaling) van de Bijbel. Bijna elk vers wordt bovendien toegelicht. Geweldig boek.

Daarna heb ik een tijd De Nieuwe Bijbelvertaling gelezen, nu lees ik de Herziene Statenvertaling in combinatie met de John MacArthur Study Bible. En aan tafel met mijn vrouw en kinderen lees ik De Bijbel in Gewone Taal.

Er is altijd een oplossing. Ik heb zelfs mensen aangeraden een kinderbijbel te lezen als het nodig is. God is zo groot. Hij kan door elk boek spreken.

    1. Ik ben niet gemotiveerd.

Tja, dan ben je knockout…

Maar niet heus.

In 1990 vocht James ‘Buster’ Douglas met de gevreesde Mike Tyson om de wereldtitel boksen. In de achtste ronde ging Buster naar de grond. Er was nog nooit een bokser geweest die door Tyson was neergeslagen om vervolgens weer op te staan.

23 dagen eerder was Busters moeder overleden en zei had iedereen die het maar wilde horen verteld dat haar zoon ging winnen van Mike Tyson. Terwijl Buster op de grond lag, dacht hij aan de woorden van zijn moeder. Hij vond de kracht op te staan en sloeg twee ronden later Mike Tyson knockout.

Zijn ‘waarom’ was sterker dan die van zijn tegenstander. (Zie deze motivational video, maar niet kijken als je een hekel aan boksen hebt.)

Als je niet gemotiveerd bent, ben je op zoek naar je ‘waarom’. Maar dan nog. Motivatie heb je maar beperkt nodig. Motivatie helpt je te beginnen, maar een gewoonte (of een systeem) houdt je gaande.

Denk na over je ‘waarom’. Waarom zou je meer uit de Bijbel willen lezen? En welk ‘systeem’ kun jij opzetten om regelmatig in Gods Woord te lezen? Wanneer ga je dit doen? Welk leesplan volg je? Welke bijbelvertaling kies je? Waar ga je lezen?

    1. Ik weet niet hoe ik de Bijbel moet lezen

Dit is een goed argument. Hoe vaak hoor je in de kerk dat we uit de Bijbel moeten lezen? Ik hoop vaak. Maar er wordt eigenlijk nooit les in gegeven. We krijgen geschiedenisles, aardrijkskunde en wiskunde op school. Als je geluk hebt, krijg je ook godsdienstles. En ga je naar de kerk of een bijbelstudiegroep, dan wordt de Bijbel ook uitgelegd.

Helaas legt niemand uit dat er verschillende methoden van bijbelstudie zijn. Je kunt de bijbel elke dag snel lezen, zonder het Woord tot je laten doordringen, en het zal je niet veranderen. Je plukt de vruchten er niet van.

Dus… hoe lees je de Bijbel dan wel?

Laat me je gerust stellen. Als je morgen begint met het lezen van de Bijbel, hoef je niet gelijk het hele boek te lezen. Lees één, korte tekst tegelijk. Vraag God middels een kort gebed of hij je verstand wil openen voor Zijn Woord.

Lees langzaam en stel vragen als:

  • Wat staat er eigenlijk?
  • Wat wilde God door dit verhaal of deze tekst zeggen tot de mensen van die tijd?
  • Wat betekent het nu?
  • Hoe kan ik toepassen wat God wil zeggen?

Het mooist is als je dit kunt opschrijven. Dan onthoud je het beter.

Is het allemaal veel werk? Dat hangt er vanaf. Als je niet teveel verzen leest, kan het ook in een paar minuten. Je kunt later je persoonlijke tijd met God uitbreiden. Het is beter dagelijks vijf minuten uit de bijbel te lezen, dan één keer twee uur.

    1. Ik wil het wel, maar het komt er niet van

Tja… Verandering bestaat uit twee ingrediënten: een beslissing en een actie. Je hebt besloten dit artikel te lezen en op een link geklikt met je muis of getikt met je vinger. Zo is het met bijbellezen ook.

Naar aanleiding van deze blogpost,  heb je een nieuwe beslissing te nemen.

  1. Ik vind het niet nodig om uit de Bijbel te lezen en doe hier verder niets mee.
  2. Ik lees al voldoende uit de Bijbel en doe hier verder niets mee.
  3. Ik lees al voldoende uit de Bijbel, maar ik ga dit delen met vrienden en bekenden.
  4. Ik wil (meer) lezen uit de Bijbel en ga hier iets meedoen.
  5. Ik wil (meer) lezen uit de Bijbel, ga hier iets meedoen en deel dit met anderen.

Zonder beslissing geen actie. Zonder actie geen verandering. Zo simpel is het.

Je kunt deze blogpost met anderen delen. Dat zou fantastisch zijn. Maar nog mooier is het als je besluit om met regelmaat in de Bijbel te lezen, als je op dit moment ZELF niet tevreden bent. Ik hoop dan dat de hierboven beschreven stappen je op weg helpen.

Zoals gezegd, ik heb de afgelopen maanden gewerkt aan een systeem dat je op weg kan helpen. Mag ik je hier meer over vertellen?

 

Ja, vertel me meer

 

Filed Under: Bijbel, Blog

Blog posts

  • Bijzondere lessen van de vervolgde kerk speciaal voor deze ‘coronatijd’
  • Waarom het zo lang stil was… en een uitnodiging
  • Het verhaal achter ‘Stille Nacht’
  • Maakt het verschil wat ik doe voor de Vervolgde Kerk?
  • Hoe is het om te werken met Noord-Koreaanse vrouwen?
  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid

Contact

  • Jan@schrijver-janvermeer.nl
  • Twitter
  • Facebook

Copyright © 2021 · Author Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in