Jan Vermeer

Verhalen die de ziel raken

  • Blog
  • Boekwinkel
  • Boek extra’s
  • Contact
You are here: Home / Uncategorized / Bijzondere lessen van de vervolgde kerk speciaal voor deze ‘coronatijd’

Bijzondere lessen van de vervolgde kerk speciaal voor deze ‘coronatijd’

april 4, 2020 by Jan Vermeer

Samuel Lam zat meer dan 20 jaar gevangen voor zijn geloof in China.

De coronacrisis houdt ons bij Open Doors al maanden bezig. Eerst werd China zwaar getroffen, toen Zuid-Korea en nu grijpt het Covid-19 virus overal om zich heen.

Aan het begin van het jaar emailde ik mijn team een nieuwjaarsboodschap. Ik zei hen dat dit een moeilijk jaar zou worden, maar dat God op Zijn troon zou zitten. Hij is een soeverein Heerser, wat er ook gebeurt.

Ik kon niet vermoeden dat de wereld enkele maanden later in zo’n crisis zou belanden en we ‘social distancing’ zouden moeten toepassen.

‘Hoe blijf je in zo’n situatie geestelijk gezond?’, vroeg ik mezelf af. Ik dook mijn archief in en kwam een onderzoek tegen waarvoor 9 Chinese voorgangers werden geïnterviewd. Zij zaten allen jaren gevangen voor hun geloof. Zelf-isolatie omwille van je gezondheid is iets heel anders dan achter tralies zitten omdat je christen bent. Maar we kunnen wel van deze christenen leren hoe ze God ervoeren.

Hieronder vind je zeven lessen die ik uit dit onderzoek heb gehaald.

1. Accepteer dat lijden bij het volgen van Jezus hoort

Geliefde broeders en zusters, wees niet verbaasd over de vuurproef die u ondergaat; er overkomt u niets uitzonderlijks. (1 Petrus 4:12)

Deze 9 voorgangers geloofden dat lijden en het volgen van Jezus hand in hand gingen. Eén zei: ‘We voelden dat het normaal was. We wisten dat het ging gebeuren en waren niet geshokeerd. Als je God volgt, moet je deze consequentie aanvaarden.”

Hoewel wij niet uit ons huis worden gehaald, moeten we nog steeds accepteren dat lijden bij het leven hoort, zeker als je Jezus volgt.

2. Laat je leven los en geef je over aan Gods wil.

Toen zei ​Jezus​ tegen zijn ​leerlingen: ‘Wie achter mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen, zijn ​kruis​ op zich nemen en mij volgen.’ (Mat. 16:24)

Toen de Chinese voorgangers ervoor kozen om standvastig in het geloof te blijven, riskeerden ze alles wat hen lieft was. Hun beslissing kostte hen veel: gezondheid, familie, toekomst, onderwijs en andere ‘levensbelangrijke zaken’. Ze moesten dat allemaal loslaten en zich overgeven aan Gods wil.

Ook wij moeten aanvaarden dat God soeverein is. Als mensen vragen, ‘Waar is God?’, is het antwoord simpel: ‘Hij zit op Zijn troon in de hemel’. Tegelijk is de wil van God één van de moeilijkste dingen voor ons om te begrijpen. Eén ding staat vast: het heeft je geen zin om je tegen Zijn wil te verzetten. Jezus vroeg zijn leerlingen nooit of ze het met Hem eens waren. Hij vertelde ze dat ze hun leven los moesten laten en Hem moesten volgen, wat de kosten ook zouden zijn.

3. Aanbid en proclameer Gods Woord voor geestelijke kracht

Om middernacht waren ​Paulus​ en Silas aan het ​bidden​ en zongen ze lofliederen voor God. De andere gevangenen luisterden aandachtig naar hen. (Handelingen 16:25)

Tijdens hun gevangenschap bleven de voorgangers God aanbidden en proclameerden ze bijbelverzen om geestelijke kracht te ontvangen. Dit moedigde hen aan om hun zonden te belijden, barmhartig te zijn voor anderen en te mediteren op Gods liefde.

God groot maken, zingen, bidden, mediteren, lezen en bijbelverzen hardop zeggen leiden allemaal tot hetzelfde resultaat: ze concentreren je hart op Jezus. De stortvloed aan nieuwsverhalen en social mediaberichten kunnen eens neerslachtig maken. Daarom moeten we ons vasthouden aan wat eeuwig is en waar, onze Heer God.

4. Zoek een geheime (of online) gemeenschap!

En iemand die alleen is kan zich niet verdedigen wanneer hij aangevallen wordt, maar met zijn tweeën houd je stand. Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken. (Pred. 4:12)

De Chinese christenen zeggen dat de steun die ze van andere gelovigen kregen van fundamenteel belang was om het strafkamp te overleven. Ze vonden manieren om elkaar te helpen en met elkaar te bidden.

Weten dat iemand anders om je geeft maakt een geweldig verschil, zelfs als je die ander niet kunt zien. Isolatie creëert misverstanden, veroorzaakt onenigheid en maakt ons kwetsbaar. Het eerste wat de god van deze wereld doet om een christen te breken, is ons isoleren. Daar staat tegenover dat als wij één zijn, Christus de eer krijgt. Blijf daarom verbonden met het Lichaam van Christus. Aanbid God met je huisgenoten en onderhoud contact met andere christenen online of via je telefoon.

5. Ervaar Gods aanwezigheid

De HEER hoort de kreten van de rechtvaardigen, hij bevrijdt hen uit de nood, gebroken mensen is de HEER nabij, hij redt wie zwaar wordt getroffen. Al blijft de rechtvaardige niets bespaard, de HEER zal hem steeds weer bevrijden. Hij waakt zelfs over zijn beenderen, niet één ervan wordt verbrijzeld. (Psalm 34:18-21)

De Chinese voorgangers ervoeren Gods aanwezigheid, zeker in tijden van twijfel en wanhoop. Eén persoon zag bijvoorbeeld heel helder een beeltenis van Jezus, dat hem herinnerde aan Gods liefde. Een ander wilde uit het raam springen om zelfmoord te plegen, maar Gods aanwezigheid stopte hem.

God doet bijzondere dingen in bijzondere omstandigheden. We mogen deze crisis niet ‘verspillen’ door ons zelf alleen maar te entertainen. We kunnen God op bijzondere manieren ervaren als we ervoor open staan. Zo zei een vervolgde christenen uit een moslimland tegen mij: ‘De liefde van Jezus kan niet in quarantaine worden geplaatst.’ We kunnen Zijn liefde ervaren én doorgeven in deze bijzondere tijd.

6. Identificeer je met het lijden van Jezus en Zijn leerlingen

Bekommer u om de gevangenen alsof u samen met hen gevangenzat, en om de mishandelden als om mensen die net zo’n lichaam hebben als u. (Hebr 13:3)

Alle voorgangers werden versterkt door zich vast te houden aan de gedachten dat Jezus en Zijn discipelen ook leden. Door terug te denken aan wat God in het verleden heeft gedaan, door te reflecteren op Jezus’ ervaring voor en tijdens Zijn kruisiging, en door stil te staan bij het lijden van apostelen als Paulus identificeerden de Chinese christenen zich met het lijden van Christus en Zijn volgelingen.

Eén gevolg van onze situatie is dat het ietsje makkelijker is om ons te identificeren met hen die lijden voor hun geloof. Wij zitten niet gevangen, maar worden wel beperkt in wat we kunnen doen. De coronacrisis brengt ons dichter bij hen die lijden (wat ook maar de oorzaak mag zijn).

7. Geloof in een hoger doel

U moet weten, broeders en zusters, dat wat mij is overkomen er juist toe bijdraagt dat het ​evangelie​ wordt verspreid. (Fil 1:12)

De meeste voorgangers waren ervan overtuigd dat God hun lijden gebruikte om anderen tot geloof te brengen in China. Dit besef gaf hen de vrede en kalmte die nodig was om het lijden te aanvaarden.

Wat zo geweldig is aan het lezen van de brieven van Paulus, is zijn hemelse perspectief. He stelt altijd de vraag: ‘Wat is God hier aan het doen?’ Zorgt deze crisis ervoor dat het evangelie verder wordt verspreid? Kun jij daar een onderdeel van uit maken?’

Filed Under: Uncategorized

Blog posts

  • Bijzondere lessen van de vervolgde kerk speciaal voor deze ‘coronatijd’
  • Waarom het zo lang stil was… en een uitnodiging
  • Het verhaal achter ‘Stille Nacht’
  • Maakt het verschil wat ik doe voor de Vervolgde Kerk?
  • Hoe is het om te werken met Noord-Koreaanse vrouwen?
  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid

Contact

  • Jan@schrijver-janvermeer.nl
  • Twitter
  • Facebook

Copyright © 2022 · Author Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in