Jan Vermeer

Verhalen die de ziel raken

  • Blog
  • Boekwinkel
  • Boek extra’s
  • Contact
You are here: Home / Bijbel / Hoe de Bijbel leven geeft [+ introductie nieuwe cursus]

Hoe de Bijbel leven geeft [+ introductie nieuwe cursus]

september 13, 2017 by Jan Vermeer

We kennen de verhalen van mensen die hun leven hebben gegeven voor Gods Woord.

Neem bijvoorbeeld een man als William Tyndale. Geboren in Engeland vluchtte hij in 1525 naar Europa, waar hij de Bijbel in een vroege vorm van het Engels vertaalde. Hij woonde zelfs een tijd in Antwerpen, van waaruit hij de bijbelsmokkel naar Engeland coördineerde. In 1536 werd hij opgepakt en in Vilvoorde door wurging en verbranding om het leven gebracht.

Ook vandaag de dag sterven mensen voor de Bijbel. We praten met ontzag over hen, danken God voor hun trouw, bidden voor hun families en ondersteunen de achterblijvers via organisaties als Open Doors.

“In mijn land zijn miljoenen christenen die nooit moslim zullen worden”, zei een Pakistaanse kerkleider tegen mij. “Ze zijn bereid te sterven voor God.”

“Dat is fantastisch”, antwoordde ik.

Zijn gezicht betrok. “Maar hoeveel van hen zijn bereid om voor God te leven?”

Die vraag houdt me sindsdien meer bezig dan de vraag of ik oog in oog met de dood voor Christus zal kiezen. De vraag ‘Durf je voor God te leven?’ is relevanter dan de vraag of je durft voor Hem te sterven, want je moet hem iedere dag opnieuw beantwoorden.

“Wat maakt dat zoveel christenen in jouw land niet voor God willen leven?”, vroeg ik.

“Ze kennen de Bijbel niet”, zei hij. “Iedere dag worden ze overspoeld met Islamitische invloeden van buitenaf. Ze kunnen niet lezen en als ze wel kunnen lezen, vinden ze de Bijbel te moeilijk of niet relevant voor hun dagelijks leven.”

Vader en zoon in een Pakistaanse kerk (Foto: Open Doors)

Mijn werkgever Open Doors helpt de Pakistaanse kerk bij het opzetten van lees- en schrijfcursussen én bijbelcursussen. In feiten leren we mensen zelf uit de Bijbel te lezen en zo hun relatie met God te versterken.

Mensen denken vaak dat ons onderwijs heel geavanceerd en diepgaand is. Dat is niet zo. In alles wat we doen, wijzen we op Christus.

 

Hoe bereid je gelovigen voor op vervolging?

Eén van mijn teamleden werkt met Noord-Koreaanse vluchtelingen. Zij geeft bijbelonderwijs in China en laat hen dan terugkeren naar Noord-Korea, waar mogelijk gevangenschap, marteling en de dood op hen wacht.

“Hoe bereid je nieuwe gelovigen voor op vervolging?”, vroeg ik.

“Voorbereiden op vervolging?”, vroeg ze, “Ze leren bijbelteksten uit hun hoofd, ik leer hen hoe ze moeten bidden en dan moet de Heilige Geest de rest doen. De basis van op God vertrouwen is je relatie met God. Die relatie moet je onderhouden.”

Een paar jaar geleden had ik het voorrecht om met mijn ‘Noord-Koreaanse oma’ Hea-Woo een sprekerstournee te doen. Zij zat een aantal jaar gevangen in een Noord-Koreaans strafkamp.

“Hoe hield je het vol?”, vroeg ik.

“Iedere ochtend, even voor vijf uur, werd ik wakker. Ik ging rechtop zitten en dan citeerde ik in mijn hoofd Psalm 23 en ik herinnerde me aan de waarheden en beloften die God doet in deze Psalm. Mijn omstandigheden veranderden niets aan het feit dat Jezus een Herder was. Hij leidde mij door dit donkere dal. Hij bereidde een tafel voor mij en zou mij zalven met olie. In dit leven of in de hemel.”

Satelietfoto van klein concentratiekamp in Noord-Korea. (Foto: Google Earth)

Wat geeft hun kracht en moed?

Tijdens diezelfde sprekerstournee ontmoette ik een echtpaar uit Syrië. Zij leidden een school in oorlogsgebied en kozen er bewust voor te blijven in moeilijke en zeer gevaarlijke omstandigheden. Wat gaf hun de kracht en moed? “Iedere ochtend staan we om vier uur op en lezen we afzonderlijk van elkaar twee uur in de Bijbel.”

“Zolang?”, vroeg ik.

“Dat hebben we nodig om Gods perspectief vast te houden.”

 

‘Ik wil Gods Woord tot in elke vezel van mijn lijf laten doordringen’

En enkele weken geleden was ik in China. Ik ontmoette een medewerker die door Noord-Koreaanse spionnen gezocht wordt omdat hij het evangelie deelt met vluchtelingen.

Twee jaar geleden had ik hem ook al ontmoet. Die dag had hij hulp gebracht aan een Noord-Koreaan die hij voor de tweede keer zag. Deze man was dankzij het getuigenis van onze medewerker tot geloof gekomen en leidde nu in Noord-Korea een ondergrondse kerk met zestien mensen.

“Als je zoveel gevaar loopt, waarom stop je er dan niet mee?”, vroeg ik.

“Dat kan ik niet. Ik ben al oud en heb niet veel jaar meer te leven. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken met het Evangelie voor ik zelf naar de hemel ga.”

Ik besloot hem te vragen naar zijn bijbelleesgewoonten.

“Ik schrijf de Bijbel over”, zei hij.

“Bepaalde teksten?”, vroeg ik.

Hij schudde zijn hoofd. “De hele Bijbel. Vorig jaar heb ik deze van Genesis tot Openbaring overgeschreven. Nu ben ik opnieuw begonnen. Ik doe omdat ik Gods Woord tot in elke vezel van mijn lijf wil laten doordringen.”

Pfff… Zover ben ik nog lang niet en ik weet niet of ik ooit zover kom. Ik weet wel dat Gods Woord én gebed de basis zijn van onze relatie met onze Hemelse Vader zijn. Zo geeft de Bijbel leven.

Het roer moest om

Vorig jaar holde mijn relatie met God achteruit, omdat ik tijdens een depressieve periode niet in de Bijbel las. Nadat ik uit die depressiviteit kwam, was het erg moeilijk om wel weer tijd vrij te maken met God.

Ik was vatbaarder voor zonde (werd snel kwaad bijvoorbeeld).
Ik vertrouwde meer op mezelf dan op God.
Ik schoot tekort als vader en echtgenoot.
Ik miste vreugde.

Het roer moest om. Sinds begin dit jaar maak ik dagelijks tijd vrij voor God. Ik lees de Bijbel en bid weer en boek op alle terreinen van mijn leven vooruitgang. Natuurlijk zijn er tegenslagen, maar ik kan er beter mee omgaan.

Nu wil ik graag andere mensen helpen die het missen om tijd met God door te brengen. Gisteren vroeg ik je: vind je dat je voldoende in de Bijbel leest? Ik herhaal: het gaat niet om wat anderen vinden. Ben jij tevreden?

 

Introductie: online cursus ‘Hoe lees je de Bijbel?’

Als je hulp kunt gebruiken, dan wil ik je bij dezen uitnodigen voor de online videocursus ‘Hoe lees je de Bijbel?’

Hierin kijken we naar:

  1. Hoe je potentiële obstakels overwint
  2. Hoe je tijd en een vaste plek creëert
  3. Hoe je de Bijbel zo leest dat je iets doet met wat je leest
  4. Hoe je effectief bidt
  5. Wat je kunt doen als je toch vastloopt

Daarnaast zijn er verschillende bonussen én mag je lid worden van de besloten Geheime Kerk-groep op Facebook.

De cursus kost 25 euro. Waarom niet gratis? Omdat ik uit ervaring weet dat mensen minder snel tot actie overgaan als iets gratis is. Maar er is een 60-dagen geld terug garantie. Dus je kunt de cursus risicovrij proberen.

De basis van vertrouwen op God

Als ik mijn lezers vraag: ‘Wat zou je willen leren van vervolgde christenen?’, antwoorden ze meestal: ‘God vertrouwen onder alle omstandigheden.’

De basis van dat vertrouwen is je relatie met God. Die onderhoud je door regelmatig tijd met Hem door te brengen.

“Ik wilde graag weer een diepere relatie met God hebben”, zegt één van de huidige cursisten. ‘Ik ben dit de laatste jaren wat kwijtgeraakt, maar ben nu weer op de goede weg.”

Een andere cursist sluit daar bij aan: “Mijn tijd met God was eigenlijk tot nul gereduceerd. Ik miste het, maar kon me er moeilijk toe zetten om weer tijd vrij te maken voor bidden en bijbel lezen. Ik probeer nu echt dagelijks even tijd vrij te maken. De worksheet die je kunt downloaden, gebruik ik als leidraad voor mijn bijbelstudie.”

Aanmelden voor de cursus kan vanaf nu. Maar let op! Ik laat slechts een beperkt aantal cursisten tegelijk toe. Je kunt je tot woensdag (20 september) 18.00 uur aanmelden.

Heb je interesse en wil je meer weten? Kijk dan hier voor alle details.

 

Filed Under: Bijbel, Blog

Blog posts

  • Bijzondere lessen van de vervolgde kerk speciaal voor deze ‘coronatijd’
  • Waarom het zo lang stil was… en een uitnodiging
  • Het verhaal achter ‘Stille Nacht’
  • Maakt het verschil wat ik doe voor de Vervolgde Kerk?
  • Hoe is het om te werken met Noord-Koreaanse vrouwen?
  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid

Contact

  • Jan@schrijver-janvermeer.nl
  • Twitter
  • Facebook

Copyright © 2021 · Author Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in